Vaničky různých rozměrů, výšek a tvarů pro rozmanité výrobky, se kterými se setkáváme na pultech prodejen. Plní se do nich různé saláty, pomazánky, chuťovky nebo i zákusky a různé vážené cukrovinky, případně ořechy a jádra včetně obalovaných. Vaničky se dále používají na balení pečeného cukroví, ovoce a zeleninu. Žádoucí V některých případech, aby balený produkt dýchal a nedošlo k jeho zapaření, což by mělo za následek zkrácení doby trvanlivoti a brzký výskyt například plísní. Proto některé vaničky obsahují otvory. Jiné balené předměty by se zase neobešly bez vodotěsných víček, aby bylo možno je naplnit a bezpečně obsah přinést domů.
Absolutně nejčastěji používaným materiálem pro výrobu vaniček je polypropylen (PP), jehož vlastnosti jsou optimální. Vaničky jsou pružné, měkké a současně dostatečně pevné. Nepraskají. Dalšími používanými materiály jsou také polyethylen (PET), papír (PAP) nebo polystyren (PS). Mezi materiály, které mohou posloužit pro přípravu a následně i tepelnou úpravu a přepravu produktu je vanička z hliníku (alobalu (AL)).
Integrované víčko na vaničkách přináší výhodu víčka přímo na obalu tzv. 2 v 1. Nehrozí riziko záměny nebo nekompatibility.