Vejce v této kategorii jsou určená především k použití v gastronomických provozech. Jsou prodávány velkoobchodně. Jedná se o vejce bez skořápky.
Naleznete zde sortiment vařených vajec, která Vám ušetří čas při loupání a peníze spojené s vařením, loupáním, likvidací skořápek a v neposlední řadě dostanete všechny vejce v nejlepší kvalitě bez ztrát. Jak jste si mnohokrát vyzkoušeli, správně připravit vejce pro loupání není úplně snadné.
Dalším produktem je vaječná melanž. Ať už mražená nebo v tekutém stavu se používá jak do průmyslové výroby těstovin, pečených sladkostí nebo masných produktů, tak se uplatní i v gastronomických provozech. Pošírované vejce nebo volské oko z ní sice neuděláte, ale jakékoliv pokrmy, kde je vejce smícháno do kompaktní hmoty včetně míchaných vajček jsou na přípravu o něco čistší. Také přeprava a skladování jsou nesrovnatelně komfortnější. Obrovskou výhodou je nulová možnost kontaminace připravovaného výrobku bakteriemi ze skořápky. Čerstvá vejce se před prodejem nijak neošetřují. Pasterované melanže mají přibližně stejnou dobu minimální trvanlivosti jako čerstvá vejce. Melanže lze koupit taky v podobě oddělených bílků, které lze našlehat stejně dobře jako z čerstvých vajec, tak i vaječný žloutek.
Posledním specifickým produktem jsou sušené vejce. Ve své podstatě jde o úplně stejný produkt jako jsou melanže s tím rozdílem, že jde o dehydratovanou podobu. Prášek z celých vajec ztratí 3/4 jejich hmotnosti. U žloutku je to pouze polovina a u bílku je to přibližně 88%.
Veškeré produkty z vajec určené pro gastronomii a průmyslovou výrobu jsou dokonalou náhradou čerstvých vajec.