Čerstvá konzumní vejce a jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Z běžně dostupných potravin obsahují v ideálním poměru všechny aminokyseliny, které jsou pro člověka nezbytné. Vejce obsahují také tuky, vitamíny a minerální látky.
Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (celé, bílek nebo žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského i nepotravinářského průmyslu. Jde zejména o pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků, farmaceutický, kožedělný, textilní, chemický, fotografický, sklářský atd.. Neméně významné je využití vajec v humánní i veterinární medicíně - výroba očkovacích látek, ředidlo semene při inseminaci apod..
Jakost konzumních vajec je dána souhrnem jejich vnějších a vnitřních vlastností. Vnější hodnota konzumních vajec je určována velikostí dle hmotnosti, tvarem, podílem jednotlivých částí vejce a kvalitou vaječné skořápky. Podíl jednotlivých částí vejce - žloutek, bílek a skořápka, je ovlivňován druhem a plemenem drůbeže, velikostí vejce, počtem snesených vajec a individuálními vlastnostmi nosnic. Vnitřní hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní.
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | l | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | l | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 75,1 | l | Na | 140 | l | vitamin C | 0 |
bílkoviny | g/100 g | 12,5 | l | K | 130 | l | vitamin D | 0,0018 |
tuky | g/100 g | 11,2 | l | Ca | 57 | l | vitamin E | 1,91 |
cukry | g/100 g | stopy | l | Mg | 12 | l | vitamin B6 | 0,12 |
celkový dusík | g/100 g | 2,01 | l | P | 200 | l | vitamin B12 | 0,0025 |
vláknina | g/100 g | 0 | l | Fe | 1,9 | l | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 9,3 | l | Cu | 0,08 | l | thiamin | 0,09 |
cholesterol | mg/100 g | 391 | l | Zn | 1,3 | l | riboflavin | 0,47 |
Selen | mg/100 g | 0,011 | l | I | 0,053 | l | niacin | 0,1 |
energie | kJ/100 g | 627 | l | Mn | stopy | l | Cl | 160 |
V EU platí povinnost označování prodávaných vajec typem chovu, zemí původu a registračním číslem hospodářství. Označení zahrnuje text na obalu vajec a kód přímo na vejcích.
Příklad kódu: 1 CZ 6484 První číslice označuje způsob chovu nosnic: 0 – Vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
CZ - Česko Poslední číslicí je registrační číslo hospodářství (vyhledávání pro CZ): například 6484 - VEJCE CZ, farma Svinčany |