Bez jednorázového nádobí si už téměř neumíme představit různé slavnosti, hudební produkce, trhy, ale i venkovní party, sportovní události, atd.. Ve stáncích s občerstvením se jedná o nejsnazší a nejrychlejší způsob servírování pokrmů. Stejně tak pro rozvoz nebo odnášení sí teplého jídla z restaurací na pracoviště nebo domů.
Jednorázové nádobí je vyráběno s určením pro studené a teplé pokrmy. A s cílem uchovat pokrm teplý co nejdéle nebo pouze aby se od něho kupující nepopálil před samotnou konzumací.
Převážně používaným materiálem pro jednorázové nádobí pro studené i teplé pokrmy je polystyren. Rozdíl je v technologické úpravě polystyrenu. Polystyren sám o sobě je transparentní a patří mezi nejpoužívanější plasty na světě. Působením povětrnostních vlivů křehne, praská a rozpadá se. Avšak polystyren se nerozkládá, není kompostovatelný či jinak biologicky odbouratelný. Polystyren je několikanásobně a snadno recyklovatelný. Lze ho použít při teplotách do 80 °C. Při teplotě kolem 90 °C měkne a od 95 °C se začíná táhnout.