Vaničky různých rozměrů, výšek a tvarů pro rozmanité výrobky, se kterými se setkáváme na pultech prodejen. Plní se do nich různé saláty, pomazánky, chuťovky nebo i zákusky a různé vážené cukrovinky, případně ořechy a jádra včetně obalovaných. Vaničky by se neobešly bez víček, aby bylo možno je naplnit a bezpečně obsah přinést domů.
Absolutně nejčastěji používaným materiálem pro výrobu vaniček je polypropylen (PP), jehož vlastnosti jsou optimální. Vaničky jsou pružné, měkké a současně dostatečně pevné. Nepraskají. Dalšími používanými materiály jsou také polyethylen (PET), papír (PAP) nebo polystyren (PS). Mezi materiály, které mohou posloužit pro přípravu a následně i tepelnou úpravu a přepravu produktu je vanička z hliníku (alobalu (AL)).
Vaničky na ovoce a zeleninu jsou speciální svou vlastností a schopností větrat. Připravené otvory umožňují vloženým produktům přirozeně dýchat. Nedochází tak ke kondenzaci vlhkosti, která je z produktů vypařována. Tím se zabraňuje vzniku plísní a hnilobám balených produktů. Stejně tak je výhoda těchto vaniček u produktů, které se myjí, že voda volně protéká vaničkou a usnadňuje to přípravu produktu.