Sušená vejce jsou dehydrované vejce upravené do podoby prášku. Je to trvanlivá obdoba vaječné melanže. Z vajec se odpaří zhruba 3/4 jejich hmotnosti, kterou je voda.
Sušená vejce se dělí na sušené bílky, sušené žloutky a sušené vejce. Výoba sušených vajec je do určitého kroku shodná s výrobou vaječné melanže. Vejce jsou vyklepnuty ze skořápky, v případě potřeby je oddělen bílek od žloutku. Následně projdou pasterací a jsou vysokým tlakem vstřikovány do sušící komory.
Použití sušených vajec je především jako surovina do výrobků, která vejce obsahují. Jedná se například o těstoviny, sušenky, majonézy, cukrářské výrobky. Sušená vejce se také používají jako přísada do krmiv pro zvířata nebo jako doplňky stravy pro sportovce nebo v rámci diet pro nemocné. Výhodou sušených vajec je jejich trvanlivost a skladovatelnost.
Chceme-li ze sušených vajec vyrobit standardní melanž, přidáme trojnásobek vody (100 g prášku, 300g vody).