Čerstvá konzumní vejce a jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Z běžně dostupných potravin obsahují v ideálním poměru všechny aminokyseliny, které jsou pro člověka nezbytné. Vejce obsahují také tuky, vitamíny a minerální látky.
Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (celé, bílek nebo žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského i nepotravinářského průmyslu. Jde zejména o pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků, farmaceutický, kožedělný, textilní, chemický, fotografický, sklářský atd.. Neméně významné je využití vajec v humánní i veterinární medicíně - výroba očkovacích látek, ředidlo semene při inseminaci apod..
Jakost konzumních vajec je dána souhrnem jejich vnějších a vnitřních vlastností. Vnější hodnota konzumních vajec je určována velikostí dle hmotnosti, tvarem, podílem jednotlivých částí vejce a kvalitou vaječné skořápky. Podíl jednotlivých částí vejce - žloutek, bílek a skořápka, je ovlivňován druhem a plemenem drůbeže, velikostí vejce, počtem snesených vajec a individuálními vlastnostmi nosnic. Vnitřní hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní.
Barva vajec je dána plemenem slepic. Slepice, které snáší hnědé vejce jsou z hospodářského hlediska efektivnější, protože snáší větší vejce a snáška během produkčního cyklu je kolem 220 vajec ročně. Kvalita vajec i nutriční hodnoty jsou naprosto shodné napříč plemeny slepic. Jsou ovlivněny pouze skladbou krmiva a zdravotní kondicí nosnice.
Přinášíme vám vejce například od plemene Lohmann Brown - Classic, Leghorn classic nebo Bovans Brown.